Megoldó - üzletviteli, marketing és PR tudásbázis mindenkinek, érthetően.

Megoldó

Segítség, munkanélküli lettem!

2020. március 23. - KKVinfo

Jó tanácsok és tudnivalók a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé váló embereknek.

 man-in-blue-and-brown-plaid-dress-shirt-touching-his-hair-897817.jpg

A pandémia, azaz világjárvány miatt bizonyos szektorokból – turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés – rengeteg embert elbocsátottak. Cikkünkben vezető pénzügyi szakemberek jó tanácsait szedtük össze a legfontosabb tudnivalókról.

Felmondás vagy közös megegyezés?

A munkaügyi szakemberek nem javasolják a munkavállalóknak, hogy a munkáltatójukkal közös megegyezés szerint írják alá elbocsátási papírjaikat, ugyanis ebben az esetben elesnek a végkielégítés összegétől és a munkaszerződésben foglalt egyéb juttatásoktól. Sokan félelemből viszont belemennek ebbe a felállásba, ami nem jó taktika. Felmondás esetén viszont a koronavírus járvány idején is jár a munkavállalóknak a törvényben előírt végkielégítés és felmondási időre bérkifizetés. Amennyiben a munkáltató és a munkavállaló között jó viszony áll fenn, megállapodhatnak egyéb módokon is a járvány idejére: fizetés nélküli szabadság, alapbér folyósítása stb. Mind a cégeknek, mind pedig a dolgozóknak érdemes közös konszenzusra törekedni.

Milyen juttatásokat vehet igénybe egy munkanélküli?

Jelenleg a kormányzat még nem változtatta meg a munkanélküli segélyek és juttatások rendszerét. Ezek szerint 90 napig jogosult minden munkakereső állami segélyre, amely a munkaerő-piaci járulékalap 60%-a, de legfeljebb a jelenlegi minimálbér napi összegének 100%-a, azaz 161.000,- Ft/hó. A nyugdíjazás előtt állók kérhetnek nyugdíj előtti álláskeresési segélyit, amelynek összege maximálisan a minimálbér 40%-a, azaz  64.400,- Ft/hó. A keresetpótló juttatások összege 2020-ban a minimálbér 60-100%-a között mozog. Ne feledjük, hogy a hiteltörlesztési és lízingügyletekre vonatkozó moratórium a magánemberekre is vonatkozik. Ezt érdemes igénybe venni! Ne feledjük például a csoportos beszedési megbízásokat leállítani a bakszámlán, hiszen ellenkező esetben a bank leveheti az aktuális törlesztőrészleteket.

Milyen praktikus tanácsok segítik a túlélést?

Liz Frazier, pénzügyi tervező összeszedte, hogy mit tehetnek ilyen súlyos helyzetben a munkavállalók. Először is fontos, hogy elkészítsék a saját vagy családjuk költségvetését. Ebben pontosan meg kell határozni a bevételek és a kiadásokat. Ezután pedig minden olyan kiadást ki kell iktatni, ami lehetséges. Ilyenek például Magyarországon a hiteltörlesztések felfüggesztése, kérhető segítség a rezsidíjak átütemezéséhez is. Jelenleg mindenkinek azt javasolják, hogy maradjon otthon, így a munka megszűnésével nem kell költeni tömegközlekedésre és utazásra (autóra). Mivel a szórakozóhelyek és éttermek is bezártak, így ezekre sem költünk. Gyakorlatilag az élelmiszerek és alap fogyasztási cikkek mellett a telekommunikációs költségekre (telefon,internet) kell büdzsét elkülöníteni, amelyek segítik a munkakeresést és az otthonlétet. Gyógyszerekre és vírusvédelmi eszközökre nem érdemes költeni csak abban az esetben, ha valaki megbetegedett a családban. Az albérletben lakó diákoknak és munkavállalóknak érdemes hazatérni a családjukhoz a járvány idejére, hogy ezzel is csökkentsék állandó havi kiadásaikat. Legyen mindenki kreatív, a közösségi média segítségével keressen új állást, indítson online szolgáltatásokat, kereskedjen a használt cikkeket árusító platformokon, készítsen saját tartalmat, önkénteskedjen. Ezek olyan területek, ahol előbb-utóbb felbukkanhat valamilyen munkalehetőség!

Melyek azok a szektorok, amelyek járvány idején is kereshetnek munkaerőt?

A hazai élelmiszergyártás és kereskedelem a válság idején felfokozott ütemben pörög. Érdemes megnézni az általuk kínált álláslehetőségeket, mert ezeken a területeken most fokozott munkaerő-igény léphet fel. Hasonló a helyzet a közegészségügyben, az egészségügyi téren működő cégeknél, de a rendvédelmi erők (rendőrség, katonaság, polgárőrség) is kereshetnek új munkavállalókat.

 

Csatlakozz a MEGOLDÓ BLOG FACEBOOK közösségéhez, ahol segíthetünk egymásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://megoldo.blog.hu/api/trackback/id/tr1515547600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2020.03.24. 12:21:39

"Az albérletben lakó diákoknak és munkavállalóknak érdemes hazatérni a családjukhoz a járvány idejére, hogy ezzel is csökkentsék állandó havi kiadásaikat" Ez most komoly? Ezt tenyleg igy leirta valaki? Mert ha mar, akkor tegyuk tisztaba a dolgot es nezzuk a valoban lehetseges verziokat:
1. Marad az alberleteben mert rohadtul nem tudja mi lesz meg, az egesz keplekeny es naponta valtozik
2. Felmondja az alberletet, haza koltozik, aztan vagy talal egy ugyanolyat ugyanannyiert mikor vissza szeretne menni, vagy nem

Olyan verzio nincs, hoigy csak ugy par honapra kikoltzik es nem fizet, a tulajdonos meg tart karokkal varja es kozben is fizeti a fix koltesegeket, meg persze addig gyorsan kitatarozza a lakast es leterit egy voros szonyeget.
Eszem-faszom megall...Jarvany van de ennyire hulyek ne legyunk mar

MegoldóBlogger 2020.03.24. 12:31:18

@Szelid sunmalac: A szakemberek minimum június végére-július elejére datálják a járvány végét. Ez pedig olyan változásokat hozhat az ingatlanpiacon is, ami miatt biztos, hogy találni fog hasonló vagy olcsóbb megoldást, de még az is elképzelhető, hogy a meglévő bérbeadó fogja fenntartani számára. a lakást, mert fél a túlkínálati piactól. Az elmúlt 1 hét alatt 20%-kal nőtt Budapesten a 100.000 forint alatt bérbevehető lakások kínálata, és ez exponenciálisan növekedni fog a gazdasági válság hatására, illetve a rövid távú bérbeadás (tursztikai célú) teljes megszűnése miatt. A kínálati piac megnövekedése magával fogja hozni az árak csökkenését is, de azt biztosan, hogy vége lesz annak a világnak, amikor nem lehetett jó ár-érték arányú albárlethez jutni.

Szalay Miklós 2020.03.24. 12:31:53

Egy elég alapos, pártsemleges elemzése a vírus helyzetnek, illetve annak gazdasági és klímaügyi konzekvenciáinak:

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

(Talán túl pártsemleges is, mindkét oldalnak megmondja az őszintét - vélhetőleg ezért nem kellett az Indexnek, és ezért vagyok kénytelen így terjeszteni, elnézést.)

szcsongor 2020.03.24. 13:26:09

@MegoldóBlogger: "...de azt biztosan, hogy vége lesz annak a világnak, amikor nem lehetett jó ár-érték arányú albárlethez jutni"
Én ebben nem hiszek.
Rövidtávon igen, esni fognak az albérletárak. De amint normalizálódik a helyzet és újra beindul a turizmus (1 év múlva talán), fel fog pörögni az Aribnb is és visszamennek az árak is a korábbi szintre.
De tény, hogy most a bérlők számára fél - egy év könnyebb időszak jön. (már ha a tulaj belemegy lakbércsökkentésbe vagy a bérlő talál most egy olcsóbbat)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.03.24. 13:26:15

@Szelid sunmalac: ilyen az, hogy ha a blogolás annyiból áll, hogy egy angol/amerikai szerző okosságait fordítjuk magyarra, anélkül, hogy átgondolnánk, mennyi relevanciája van a leírtaknak.

odamondó 2020.03.24. 14:31:49

@MegoldóBlogger: per pillanat aztán 1 év múlva mikor minden visszatér a régi kerékvágásba akkor kirúgják az albérletből.

Azért ne higgyük, hogy a világ örökre a feje tetejére állt.

Szelid sunmalac 2020.03.24. 14:31:59

@MegoldóBlogger: Mhm. Hogyne. Mert az most felszabadulo Airbnb-s lakasokat nem fogjak felvasarolni azok akiknek valahogy megiscsak maradt tokejuk, ugye? Meg persze a sok uj munkanelkuli inkabb vissza megy videkre, mert ott konnyebb allast szerezni.
Vagy esetleg megiscsak akar meg tovabb no a vizfejuseg, a tulajok legalabbegy reszet vissza szeretnek kapni a befektetett tokenek, az ingatlan tovabbra is fix es ott van...
Csak mert atmenetileg beomlik minden, azert ne tevesszuk meg az embereket olyanokkal, ami kozep es hosszu tavon kihat rajuk. Nem eloszor fordul elo ideiglenes krach, mar en is megeltem parat, de az ingatlanok ara meg sosem lett hirtelen semmisse (kiveve persze haboruban ha lebombazzak a p***ba). Nem veletlenul az egyik legkedveltebb befektetesi eszkoz.
De tudod mit? Felolem legyen. Ird azt, hogy szerinted hosszutavon arcsokkenes lesz es koltozzenek ki. De IDEIGLENES, olyan akkor sincs. Ha kikoltozik, a berbado azonnal keres masikat. Pont.

MegoldóBlogger 2020.03.24. 14:44:37

@Szelid sunmalac: Ha valaki elveszítette a munkáját és nincs pénzügyi tartaléka arra, hogy kifizesse a munkanélküliség idején az albérletet, akkor túl sok lehetősége nincs. A munkaerőpiac, az ingatlanpiac és az egész gazdaság meg fogja érezni ezt a járványt, lehet bizakodni és lehet pesszimista forgatókönyveket felvázolni, de túl sok tapasztalatunk nincs ebben, mert hasonló helyzetet még nem láttunk.
süti beállítások módosítása