Megoldó - üzletviteli, marketing és PR tudásbázis mindenkinek, érthetően.

Megoldó

Barát vagy ellenség?

2020. szeptember 16. - MegoldóBlogger

Így állíthatjuk az online marketinget és a PR-tevékenységet egymás szolgálatába.

hands-1063442_640_1.jpg

Ma már nem kérdés, hogy az online marketing és a PR is szerves része a cégek, márkák kommunikációs stratégiájának. Felmerül a kérdés, hogy miként lehet a klasszikus PR-tevékenységet az online marketing elemeivel harmonizálni, hogy azok egymást segítsék, erősítsék. Íme néhány tudnivaló, hogy miként lehetünk hatékonyak az integráció terén.

Témamenedzsment, avagy az organikus google keresések Szent Grálja

Léteznek olyan piacok, ahol a versenytársak egyazon google stratégia alapján próbálnak érvényesülni. A fogyasztók ugyanis csak pár keresőszót használnak a google-ben, így a hirdetők kénytelenek ugyanarra a pár szóra hirdetni. Ez a helyzet pedig olykor egymásra licitálást eredményez, ami miatt nagyon elszállhatnak a költségek. Ebben az esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy az adott cég ne dobjon-e be valamilyen más keresőszót, témát a köztudatba, ami megváltoztatja a korábbi fogyasztói keresési szokásokat. Erre kiváló PR-eszköz a nonbranded témamenedzsment, ahol a rengeteg free sajtómegjelenés révén a vásárlók egy teljesen más témavilágot és szóhasználatot ismernek meg. Ezáltal új keresőszavak jelennek meg a google rendszerében, amelyek még teljesen szabadok hirdetési szempontból. Ha a SEO-t is párhuzamosan fejlesztjük a PR-tevékenységgel, akkor elérhető, hogy az adott cég vagy márka organikusan is előkelő helyen szerepeljen a google találati listájában. Egyébként egy-egy jól sikerült klasszikus PR-kampány minden esetben hat az adott cég, termék vagy téma google-kereséseire, hiszen az emberek egy-egy sajtómegjelenés nyomán gyakrabban keresnek rá az abban foglaltakra.

A hirdetés és a PR is fókuszáljon azonos csatornára.

A PR-szakemberek rendkívül értékesnek tartják a televíziós és rádiós, nyomtatott megjelenéseket, hiszen ezen médiumok törzstartalmába jóval nehezebb bekerülni, komolyabb szakértelmet és kapcsolatrendszert feltételez. Ha viszont egy hirdető aktívan jelen van a neten, akkor a PR-nek is az online médiumokra érdemes koncentrálnia. A potenciális fogyasztónak ugyanis így nem kell kommunikációs csatornafajtát váltania, és a PR üzenetek így sokkal hatékonyabban kapcsolódhatnak a kereskedelmi ajánlatokhoz. A tv-ben, rádióban hallott dolgokat ugyanis gyakran elfelejtjük, a nyomtatott lapokban olvasott cikkek után nem tudunk rögtön internetezni, azaz a vásárlók tulajdonképpen elvesznek a kommunikációs folyamat során. Ha viszont egy nagy hírportálon olvasunk egy érdekfeszítő témát és mellette pont megjelenik egy odaillő google hirdetés, jóval nagyobb eséllyel kattintunk és nyitjuk meg a pénztárcánkat. Természetesen léteznek olyan célcsoportok (például 65 év felettiek), akik inkább néznek tv-t, mint netet, az ő esetükben a tv-s PR és a klasszikus televíziós reklámszpot együttes jelenléte hatékony.

Linkelés, avagy a SEO és PR összefüggései

Az online marketinggel foglalkozók álma egy olyan vezető hír, amely valamelyik nagy országos hírportálon jelenik meg, és aktív linkeket tartalmaz az adott cég weboldalára, keresőszavaira. Hiszen egy ilyen publikáció jelentősen erősíteni a SEO-tevékenységet. Ez az elképzelés viszont több sebből vérzik: egyrészt a reklámtörvény egyik része külön kitér a bujtatott reklámra, a fogyasztó megtévesztésének tilalmára. Egy olyan hír, amely továbblépési pontot tartalmaz egy cég saját weboldalára, webshopjára már nem nevezhető közérdekű tartalomnak és bujtatott reklámnak minősül. Pont emiatt a jogilag helyesen működő szerkesztőségek nem is engedik be a központi tartalomba, másrészt a hirdetési osztályok sem üdvözölnek örömmel egy „ingyen reklámot”. Ezt a törvényi előírást hivatkozásokkal (például fotóforrás, tudományos hivatkozás) lehet elkerülni, illetve azzal, ha a PR-szakember adja meg a hírértéket és a sajtóanyag szövegét, ami így sokkal inkább lesz befogadható a szerkesztőségek számára. A kisebb médiumok és blogok esetében egyszerűbb a helyzet, ők gyakran módosítás nélkül felteszik a kiküldött a sajtóanyagokat, így a szövegbe elrejtett linkek is jó esetben benne maradnak a megjelenésben. Ezen kívül pedig fizetett PR vagy natív tartalmat is vásárolhatunk, ahol szintén lehetőség van linkek elhelyezésére.

Hogyan gyarapíthatjuk organikusan a közösségünket?

Tény, hogy a nagy médiumok is jelen vannak a közösségi médiában és a legtöbbször ott is megosztják a cikkeiket. Ha egy free PR-cikk jelenik meg egy erős médium még erősebb közösségi csatornáján, akkor az jó eséllyel gyarapítani fogja az adott cég FB-oldalának organikus rajongótáborát is. Hasonló a helyzet, ha egy sajtóanyagban videólinket helyezünk el, amely a Youtube feliratkozók számát növelheti. Ha pedig mindkét csatornán hirdetünk is, akkor valószínűen azon olvasóknak is meg fog jelenni a Facebook vagy Youtube hirdetésünk, akik elolvasták a free-PR cikkünket, vagy kattintottak annak közösségi megosztására, ezt az algoritmusok garantálják. Ha valaki egy rólunk szóló cikket like-ol, megoszt egy nagy médiumról, azt az adott cég, termék Facebook oldala hálálja meg, hiszen organikusan jóval több embernek fog megjelenni minden költés nélkül.

Blog és klasszikus PR kéz a kézben

Ma már köztudott, hogy a legnagyobb hazai blogistállókban lévő blogok cikkei ingyen vagy pénzért, de kikerülhetnek a kapcsolódó legfőbb médium főoldalára (lásd. Index, Origo, NLC). De mit tegyünk, ha a blogot a saját weboldalunkon üzemeltetjük? Itt jön képbe a klasszikus PR. Ha ténylegesen egy nagyon érdekes cikk jelenik meg a blogunkon, amely hírértékkel is bír, akkor azt körbeküldhetjük a sajtónak is, amely a blogra való forráshivatkozással átveheti az anyagunkat. Saját weboldalas blogra is köthetünk támogatási-hirdetési szerződést egy-egy médiummal, így a posztjaink szélesebb körhöz is eljuthatnak. Ha pedig szemlézésre ajánljuk a blogunkat a témára szakosodott szakújságíróknak, akkor talán visszaköszönnek a cikkeink a médiából még akkor is, ha éppen nem küldtünk ki sajtóanyagot.

De vajon hogyan kerüljünk be ingyen a sajtóba?

A hirdetők számára a legjobb döntés az, ha egyszerre foglalkoztatnak profi PR-partnert és online marketing ügynökséget, akik harmonizálják a tevékenységüket. Mindkettő tevékenység ugyanis két külön szakterület, amely komoly tapasztalatot és szakértelmet kíván. A sajtóban való megjelenés nem csak a sajtókapcsolatokon múlik, hanem főként azon, hogy a kampányt bonyolító PR-szakember mennyire érzi a hírérték és az erősen marketing célú tartalom közötti határvonalat. Ugyanaz a téma vélhetően teljesen más szöveggel fog megjelenni egy sales-t támogató blogcikkben vagy PPC hirdetésben, mint egy free megjelenésre szánt sajtóanyagban. Ha viszont figyelembe veszik mindkét oldal elvárásait és szakmai szempontjait, akkor abból a hirdető, azaz az ügyfél kerül ki nyertesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://megoldo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116203176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása